Skip to main content

Niet alleen ouderen maar alle doorstromers kunnen bijdragen aan de oplossing van het probleem in de woningmarkt. Iedereen die wil verhuizen doet dat niet. De oorzaak: iedereen zit op elkaar te wachten. Woningzoekers met een eigen koopwoning die op zoek zijn naar een volgende woning, willen namelijk eerst zelf iets kopen en dan pas verkopen. Dat is begrijpelijk maar als iedereen dat doet, blijft iedereen op elkaar wachten.

250.000 onzichtbare woningen

Schattingen geven aan dat er zo’n 250.000 doorstromers zijn die graag willen verhuizen naar een volgende woning. Dat doen ze niet want op de huizensites staan slechts 20.000 woningen waarvan de helft vaak al verkocht is. Tegelijkertijd weten we dus wel dat er 250.000 zoekers zijn waarvan het koophuis latent in verkoop staat. Om dat aanbod van ‘onzichtbare’ woningen zichtbaar te maken, is een andere benadering nodig. Een benadering die ervoor zorgt dat woningzoekers ook direct hun huidige woning aanbieden.

Huizensites werken niet

De kans dat deze groep hun huis op een openbare huizensite plaatst is klein. Je huis is dan immers verkocht voordat je zelf iets gevonden hebt. En dat wil je niet. Het moet dus anders. Het uitgangspunt moet wederkerigheid en samenwerking zijn.

En die wederkerigheid zit ‘m in het feit dat mensen voor elkaar iets willen beteken zodat het ‘collectief’ er beter van wordt. Hoe dat kan voor de woningmarkt? Heel eenvoudig; als jij kenbaar maakt welke woning jij nu hebt (en wilt verkopen nadat je zelf iets gevonden hebt), krijg jij toegang tot een platform dat je woningen laat zien van mensen die hetzelfde hebben gedaan als jij, hun huis zichtbaar gemaakt.

En zolang dit in een afgeschermde omgeving gebeurt, is er niets aan de hand want iedereen zit in dezelfde situatie. De markt is in balans en mensen staan toe dat ze bij elkaar binnen kijken.

Is dit een upotie? Welnee, het bestaat al…. www.cribb.nl

Jeroen Wilhelm, Mede-oprichter en directeur van Cribb