Skip to main content

‘Huizenprijzen stijgen het meest in twee jaar tijd’, dat was begin deze week de kop in de meeste regionale titels van het AD. Vorige maand stegen de prijzen met maar liefst 9,3 procent. En ik lees veel verklaringen. De lage rente en de afschaffing van de overdrachtsbelasting bijvoorbeeld. En daar zit wat in. Maar de echte reden dat onze woningmarkt ziek is en op slot is zit, die reden benoemen we al lang niet meer. Omdat we denken dat we er niets aan kunnen doen. Er is simpelweg te weinig aanbod in de markt. Het stuwt de prijzen, maar nog veel erger: het zet de markt op slot. En dan nu het nieuws: dat kan werkelijk anders. En dat staat te gebeuren.

Al jaren kijk ik met veel interesse naar de woningmarkt. Mijn 12 jaar bij funda maakte me zowat een makelaar. Geen wonder dat ik daarna verder ben gegaan in deze markt bij beroepsvereniging Vastgoedpro. Inmiddels adviseer ik diverse bedrijven in de woningmarkt. En de rode draad is dat ik altijd weer makelaars tegen kom, waarvan ik er inmiddels ook velen persoonlijk ken. Geen land in de wereld heeft de woningmarkt zo goed in kaart als Nederland. En geen land heeft zo’n goed gekwalificeerde makelaars als hier.

En hoe mooi de Doe-het-zelf initiatieven van de afgelopen 10 jaar ook zijn, het heeft de positie van de makelaar nauwelijks pijn gedaan. Vrijwel 95% van de woningtransacties in Nederland gaan nog steeds door de handen van een makelaar. En dat is maar goed ook, want het zorgt voor een professioneel koop- en verkoopproces en vooral borging van woningdata. Ook dat is nergens zo goed op orde is als in Nederland.

Vechten om de bal

Maar daar waar de makelaardij op dit moment floreert, ligt er een groot ‘etterend’ probleem onder de markt. De markt is zó uit balans dat je hem zeker ziek zou kunnen noemen. Je kunt dit het beste vergelijken met een druppende kraan. Er komt een heel klein beetje water door, maar veel te weinig om je dorst mee te lessen.

Hoe dat komt? Simpel, iedereen zit op elkaar te wachten. Honderd duizenden zoekers (ja, zoveel zijn er) kijken met z’n allen naar de funda’s van deze wereld.

Wanhopig als rugbyspelers die een stuiterende bal proberen te vangen. Mensen die na lang zoeken en (over)bieden eindelijk een woning hebben gevonden, gaan pas daarna verkopen. Zo hopen ze te voorkomen dat ze zonder woning komen te zitten. Het gevolg is een stilstaande markt.

Placebo oplossingen

In de afgelopen jaren zijn al diverse dokters geweest met de oplossing voor het probleem in de woningmarkt. Van tiny houses, tot nieuwe regelgeving. En vanuit de markt zelf hebben we Open Huizendagen, treintjes en nog veel meer gezien. Goed bedoelde oplossingen die niet of onvoldoende het echte probleem oplosten, slechts de symptomen.

Deze markt vraagt om een andere kijk. Niet een revolutie, maar een slimme manier van de markt bekijken, vanuit een ander perspectief. Iedereen denkt dat het probleem het tekort aan aanbod is en dat er meer huizen moeten komen. Klopt, maar dat is niet de volledige oplossing. Want als we goed kijken naar de markt, zien we dat de meeste transacties binnen de bestaande woningbouw plaatsvinden. Er zijn dus wel huizen, alleen die staan nog niet te koop.

Andere benadering

Bijna alle makelaars benaderen de markt vanuit de verkoper. Ze klagen dat er geen verkopers te vinden zijn. Ergo, geen aanbod. Maar wat als je markt nu eens zou benaderen vanuit de koper/zoeker? Die zijn er immers meer dan genoeg. En de meeste van die zoekers, hebben nu al een woning en willen doorstromen…. Voel je hem?

Als je echt impact wilt hebben, dan zou je eigenlijk willen dat iedereen die op dit moment serieus aan het zoeken is, zijn eigen huis alvast te koop zet. Een soort van pre-te-koop, snuffel-te-koop…dat zou de echte boost geven. Dan heb je een oplossing aan de kant waar het zou werken: de aanbodkant. In één klap veel meer aanbod.

Berg aan woningen

Die gedachte is even simpel als logisch: de duizenden woningzoekers zitten met zijn allen op een berg woningen die niet later, maar nu, inzichtelijk gemaakt moet worden. Die gedachte kan met technologie ook werkelijkheid worden, via een platform. En dat is toevallig ook iets waar we in Nederland inmiddels wereldfaam mee hebben opgebouwd.

Met zo’n platform los je een groot maatschappelijk probleem op. Een plek waar woningzoekers kunnen kijken in het woningaanbod van hun mede-zoekers. Aanbod dat je nergens anders vindt.

Griekse tragedie

Wie kent ze niet? De neef die tot zijn 28e thuis moet wonen omdat ‘ie geen woning kan vinden. Het jonge stel dat ‘in verwachting’ is en die echt niet meer kan wachten om van de zolderverdieping naar die eengezinswoning te verhuizen. Er zijn veel schrijnende gevallen en veel woningzoekers zijn oprecht wanhopig.

Euripidus, een grote Griekse tragedieschrijver, zou er zijn hand niet voor omdraaien om daar een stuk over te schrijven. Het plot van de tragedie is de lancering van een platform dat woningzoekers helpt met nieuw, uniek aanbod, voor de markt uit. Dat zo de markt weer in beweging brengt. Uiteraard met in de hoofdrol de makelaar als begeleider van de processen.

Jeroen Wilhelm, 8 maart 2021 – Op deze datum lanceerde hij Cribb, het platform dat antwoord geeft op bovenstaande.