Skip to main content

De huizenprijzen zijn hoog en worden steeds verder opgedreven. Huizen worden vaak verkocht boven de vraagprijs en eigenlijk ook boven de echte waarde. Het is beter dat we elkaar niet op kosten jagen. Huizenverkopers zouden moeten beginnen met het vragen van meer redelijke bedragen en potentiële huizenkopers moeten elkaar de portemonnee niet leeg kloppen door met belachelijke bedragen boven de vraagprijs te bieden. Met z’n allen kunnen we dus iedereen weer met beide voeten op de grond krijgen.

Door de scheve huizenmarkt heb je weinig aan de gekte van dit moment. Je verkoopt je huis voor tienduizenden euro’s boven de vraagprijs en je koopt vervolgens weer een huis voor tienduizenden euro’s boven de vraagprijs. Eigenlijk zitten we elkaar te dollen. Netto wordt er namelijk niemand beter van.

Huizen zijn nu luchtkastelen

Door het tekort aan huizen zit er veel lucht in de huizenprijzen. Daar heb je als huiseigenaar baat bij, want er zit geld in de bakstenen. Maar eigenlijk houd je jezelf ook voor de gek. Zodra je verkoopt vang je een mooie overwaarde, maar deze ben je weer kwijt zodra je weer een huis koopt. De koopsom van de volgende koopwoning is namelijk ook onredelijk hoog. Zo laten huiseigenaren massaal luchtkastelen in de lucht zweven. Uiteindelijk zijn er geen winnaars, alleen verliezers.

Geen hypotheek

Een ander nadelig effect van deze enorme prijsstijgingen is dat banken, steeds vaker voor de ‘lucht die in deze prijzen zit, geen hypotheek meer verlenen. Dan denk je dus de gelukkige koper te zijn van een woning (waarvoor je stevig over hebt geboden), maar krijg je vervolgens de deksel op de financiële neus bij de hypotheekverstrekker.

De huizenprijzen moeten weer landen op aarde

Huiseigenaren die toe zijn aan de volgende stap in hun wooncarrière hebben een probleem. De waarde van het te kopen huis is ook geëxplodeerd. We kunnen beter proberen om de huizenprijzen te temperen. Een geleidelijke stijging is voor iedereen beter. Zo wordt namelijk voorkomen dat er een plotselinge correctie van de huizenprijzen ontstaat. Op den duur zijn huizen onbetaalbaar geworden en kunnen de prijzen instorten. Daar word je als huiseigenaar niet blij van. Vraag bij verkoop dus een redelijk bedrag voor je huis.

Huis onder water

De huizenprijzen kunnen nog jaren blijven stijgen. Zodra de prijzen instorten zal het vooral merkbaar zijn voor de huiseigenaren die het huis in de afgelopen jaren hebben gekocht. Zij hebben een financiering voor een huis van €400.000 en de waarde zakt bijvoorbeeld naar €350.000. In zo’n geval staat je huis ‘onder water’. Als deze huiseigenaren de juiste hypotheek hebben en er 30 jaar blijven wonen is er niets aan de hand. Met een afbetaalde hypotheek is er namelijk altijd overwaarde. Een probleem ontstaat bij het (moeten) verkopen. Door een te hoge hypotheek kan het verkopen soms onmogelijk worden.

Eerlijk bedrag

Cribb geeft huiseigenaren die de volgende stap willen zetten een kans. In Cribb zitten huiseigenaren die in hetzelfde schuitje zitten. Ook zij zoeken een huis en hebben een huis te verkopen. In dit platform zitten huizen die niet op Funda staan, maar die wel op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Binnen Cribb.nl heb je minder last van de hysterie op de markt waardoor de aan- en dus ook de verkoop een stuk rustiger verloopt. Onder de streep maakt het voor de deelnemers niet uit. Je bent binnen Cribb immers koper en verkoper te gelijk.

Laten we hopen dat de huizenprijzen niet nog verder worden opgedreven. Jij kunt nu de eerste stap zetten door te ontsnappen uit de huizengekte door mee te doen met Cribb.

Meld je aan voor Cribb