Skip to main content

Eindelijk is er dan het regeerakkoord. En eindelijk komt er weer een minister voor Wonen. Maar ondertussen is de politiek al enkele jaren de regie over de woningmarkt kwijt. De mammoettanker die de woningmarkt heet, is afgedreven. Met de komst van veel geld en een minister zal het roer snel worden omgegooid. Maar helaas, de ellende zal voorlopig wel blijven. Een tanker van dat formaat verander je zomaar niet van koers.

Inspraakprocedures kosten tijd

Zelfs met alle goede intenties van het nieuwe kabinet en een grote zak met geld, zal het jaren duren voordat de woningproductie weer op gang is gekomen. Wat blijft zijn namelijk de inspraakprocedures voor omwonenden voor nieuwe bouwlokaties, de vaak lange trajecten voor onteigening van boeren voor noodzakelijke bouwgrond en nog maar niet te spreken over de problemen rondom stikstof, Pfas en andere milieubelastende zaken die nieuwbouw met zich meebrengt.

Technologie als oplossing

Daarom hoop ik dat de nieuwe minister voor Wonen ook gaat kijken naar slimme oplossingen. Oplossingen van technologische aard zoals internet platforms die al beschikbaar zijn in de vrije markt. Deze hebben aangetoond dat ze markten in zeer korte tijd kunnen veranderen. Door vanuit een hele andere hoek naar een probleem te kijken zonder vast te zitten.

Wie zegt dat bouwen de (enige) oplossing is voor het woningmarktprobleem? Een paar jaar geleden klaagde niemand over een tekort aan woningen. Wat blijkt: de bestaande woningvoorraad is al sinds jaar en dag een belangrijke bron voor een gezonde doorstroming in de woningmarkt. Benut die capaciteit eerst goed door betere matching van vraag en aanbod en door latent te koop staande woningen zichtbaar te maken. Om maar eens een voorbeeld te noemen.

Jeroen Wilhelm, Mede-oprichter en directeur van Cribb