Skip to main content

Dit blog is een reactie op een artikel op NOS.nl van 5 juli 2022

De laatste weken roept iedereen moord en brand over de woningmarkt. Want oh jee, wat is er allemaal aan de hand: de ‘hoge’ rente van 3 procent, woningen die niet meer binnen 24 uur verkocht worden en huizenprijzen die niet meer voor 200 procent van de marktwaarde van eigenaar wisselen. Inderdaad, dat was de markt zoals we die tot voor kort kenden. Nu is er alleen een keerpunt gekomen in deze overspannen markt. Meer niet.

Kuddedieren

Wij zijn als mens echt kuddedieren. In no-time volgen we de rest en voor je het weet is een bepaald gedrag een gewoonte geworden. Op het moment dat iets wijzigt, vinden we het ineens allemaal heel eng en bedreigend. De markt is eindelijk aan het afkoelen en ja, misschien gaat hij ook nog wel verder dalen. Maar voor de balans tussen vraag en aanbod is dat helemaal niet zo slecht.

Bepaal een nieuwe strategie

Deze verandering betekent niet dat je hetzelfde moet blijven doen. Juist niet. Verkopers en kopers moeten een andere ‘aanvliegroute’ kiezen. Wil je als verkoper bijvoorbeeld meer zekerheid over de opbrengst van je woning, kies dan eerst voor een stille verkoop. Stel ook je verwachtingen bij als koper. Herbereken je leencapaciteit en bekijk ook eens andere opties. Maar nog veel belangrijkers: zorg dat je niet overhaast beslissingen neemt. De keuze voor je nieuwe woning is zo belangrijk, daar wil je goed over nadenken.

What's next?

Ook belangrijk is dat je als koper of verkoper verder nadenkt dan morgen of volgende week. Denk na en maak plannen voor verschillende scenario’s. Nu kun je dat nog overzien maar als over zes maanden de markt verder verandert, dan zit je er middenin en is zoiets veel lastiger. Een scenario van een ‘omgekeerde’ markt is immers niet ondenkbaar: met 250.000 woningen in verkoop en heel weinig kopers. Dan krijgen kopers ineens weer een sterke positie. Kortom, geen paniek maar wel belangrijk om er nu al over na te denken. Iets dat overigens ook voor makelaars geen slecht idee is om zich daarop voor te bereiden.