Skip to main content

Dit blog is een reactie op een artikel in De Gelderlander van 18 februari 2022

Volgens het Expertisecentrum Woningwaarde, onderdeel van de faculteit bouwkunde van de TU Delft, zijn het gebrek aan woningaanbod en de oplopende hypotheekrente een bedreiging voor de koopwoningmarkt. Dat schrijft het AD in een artikel naar aanleiding van de stijgende rente. Wie daar het eerste de gevolgen van gaat voelen, zijn de starters.

De groep die nu al amper het financiële plaatje rond krijgt als ze een woning willen kopen, zijn de starters. Je hoeft geen macro-econoom te zijn om te weten dat een hogere rente de betaalbaarheid van woningen lastiger maakt. Nu is geld nog bijna gratis. Maar als geld straks weer geld gaat kosten, gaan bij de banken de rekenmodellen weer hun werk doen en wordt lenen voor een hypotheek weer lastiger.

Doorstroming als oplossing

Om het negatieve effect van de rentestijging te compenseren, is meer woningaanbod nodig. Bouwen, bouwen, bouwen zegt de overheid in het regeerakkoord, daarbij gesteund door de NVM. Maar voordat de eerste nieuwbouw starterswoningen opgeleverd kunnen worden, is het te laat. Veel te laat. Er is eerder nieuw woningaanbod nodig.

De manier om snel meer woningen beschikbaar te krijgen is om doorstroming binnen de voorraad bestaande woningen te realiseren. Woningzoekers met een koopwoning zitten nu op elkaar te wachten doordat ze eerst kopen en dan pas verkopen. Dat moet doorbroken worden. Bewoners van starterswoningen moeten gaan doorstromen naar de eengezinswoning die ze zo graag willen. De starterswoning die zij achterlaten komt dan beschikbaar.

Dark stores

Deze gedragsaanpassing lijkt misschien wel een hele opgave maar inmiddels weten we dat een klein ‘zetje’ voldoende kan zijn. Kijk maar hoe snel Nederland in de ban is geraakt van flitsbezorging. Als je mensen een concrete oplossing biedt die werkt, gaan ze eenvoudig om.

Voor de woningmarkt is de oplossing voor snel meer omloopsnelheid er inmiddels ook: cribb.nl. Cribb doorbreekt het traditionele gedrag van ‘eerst kopen, dan verkopen’ op een slimme manier. Het biedt zoekers uniek woningaanbod dat voor de markt onzichtbaar is en creëert daarmee ruimte voor starters op de woningmarkt.  Meer weten? Kijk op www.cribb.nl

Jeroen Wilhelm, Mede-oprichter en directeur van Cribb