Skip to main content

Het is al een paar maanden geleden begonnen: minder hectiek op de woningmarkt. Dat is niet per se goed nieuws want de vraag is nog steeds enorm groot en het aanbod historisch laag. Wat er gebeurt is dat er sprake is van vraaguitval. Iets dat voor de woningmarkt funest is. Sterker nog, niet alleen voor de woningmarkt maar voor de gehele Nederlandse economie.

200.000 verhuizingen

Gemiddeld genomen zijn er zo’n 200.000 woningtransacties per jaar. Dat zijn niet alleen 200.000 verhuizingen maar ook heel vaak nieuwe keukens, badkamers, meubels en tuinen. Nog niet te spreken over nieuwe hypotheken, woonverzekeringen en andere zaken. Een verhuizing betekent dat mensen vaak grote bedragen uitgeven. Zeker voor de mensen met een koopwoning want een aantal zaken zoals bijvoorbeeld de tuin en verbeteringen aan de woning zijn ook prima mee te financieren. Met de lage rente van nu, merk je daar qua maandlasten haast niets van.

Zodra het aantal verhuisbewegingen daalt, hebben veel sectoren daar dus direct last van. Een gezonden woningmarkt met veel doorstroming is dus goed voor iedereen. Maar de afgelopen maanden lijkt de trend dat er sprake is van vraaguitval. Voor de nieuwe minister van wonen een teken dat de alarmbellen op rood staan. Stimulering van doorstroming moet dus hoogste prioriteit zijn want de gevolgen van vraaguitval zijn direct merkbaar.

Meer balans

De oorzaak van de vraaguitval is de frustratie van woningzoekers over een tekort aan woningaanbod en het haast oneindig overbieden. Het is dus van belang dat er zo snel mogelijk meer balans komt tussen vraag en aanbod*. En dat kan niet in een openbare markt. Dat is nu wel duidelijk geworden. Het etalage-model van de huizensites werkt niet in een markt zoals nu. Ze kunnen niet de balans bieden die zo hard nodig is. Hoewel politiek Den Haag roept dat ‘transparantie’ in de woningmarkt het toverwoord is, laat de markt het tegendeel zien.

* Balans is: evenveel zoekers als aanbieder. Dat is de situatie bij www.cribb.nl: Eén zoeker in het systeem erbij, betekent één woning erbij. Cribb is een landelijk initiatief dat zich ten doel stelt om de koopwoningmarkt in balans te brengen om daarmee doorstroming te krijgen. Via Cribb krijgen (koop)woningzoekers inzage in het woningaanbod van mede-woningzoekers. 

Jeroen Wilhelm, Mede-oprichter en directeur van Cribb