Skip to main content

Dit blog is een reactie op een artikel op Nu.nl van 24 mei 2002

“Aan de alsmaar fors stijgende woningprijzen kan dit jaar een einde komen. Een daling op maandbasis is zelfs mogelijk, schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag verschenen rapport over risico’s in het financiële stelsel.”

Minister de Jonge moet gaan nadenken over een deltaplan voor huiseigenaren. De afgelopen jaren hebben huizenkopers tegen elkaar opgeboden met als gevolg torenhoge huizenprijzen. Bij een daling van de prijzen hebben deze mensen dus een te duur huis gekocht. Moeten ze verkopen vanwege scheiding of anderszins, dan hebben ze een probleem: het huis staat financieel onder water.

Niet verkeerd

Niet ‘of’ maar ‘wanneer’ die correctie op de prijzen komt, is de vraag. De overheid zou nu al moeten nadenken over hoe ze woningkopers en eigenaren kunnen informeren over wat komen gaat. Voor sommigen is het te laat, maar nog steeds kan met goede voorlichting en misschien ook wel regelgeving een grotere tsunami van probleemgevallen voorkomen worden.

Bron: https://www.wegwijs.nl

Een correctie van de huizenprijzen is overigens niet verkeerd. Woningen zijn onbetaalbaar geworden voor starters op de woningmarkt of mensen met een modaal inkomen. Een beetje rust in de markt zou geen kwaad kunnen. Het probleem is alleen het blijvende tekort aan woningaanbod. Dat blijft de prijs opdrijven. Met nieuwbouw wil het ook niet echt opschieten en de bestaande woningvoorraad wordt nog onvoldoende benut.

Voor de minister een moeilijke uitdaging waarbij hij soms voor onmogelijke dilemma’s staat. Is vrije marktwerking de manier of is meer regulering nodig?

Jeroen Wilhelm, Mede-oprichter en directeur van Cribb